Artigo Revisado por pares

Registro da gastronomia japonesa como patrimônio imaterial dos nikkeis residentes no Brasil.

2011; University of Toronto Press; Volume: 1; Issue: 10 Linguagem: Inglês

10.18316/247

ISSN

1913-5416

Autores

Alexandra Begueristain da Silva, André Luís Ramos Soares, Rayssa Almeida Wolf,

Tópico(s)

Culinary Culture and Tourism

Resumo

Considerando a Cultura Japonesa no Brasil, faz-se um recorte nas diversas manifestacoes etnico-culturais presentes entre os membros da comunidade nikkei, com foco na gastronomia, definindo como tema da pesquisa o preparo do Misso, uma pasta fermentada de soja com sal, indispensavel na culinaria japonesa. Com relacao ao intercâmbio cultural entre a culinaria brasileira e a japonesa, verifica-se que, ao mesmo tempo em que permite uma convivencia harmonica com a gastronomia local, nao perde a identidade etnica, de forma que o misso pode ser considerado parte do patrimonio cultural imaterial da comunidade nikkei, uma vez que este e um dos pratos que representa a propria identidade etnica dos imigrantes e seus descendentes. Palavras-chave : Patrimonio Imaterial; identidade-etnica; gastronomia; imigracao japonesa. Registry of the Japanese gastronomy as an immaterial heritage of the nikkei residing in Brazil Abstract The Memorial of Immigration and Japanese Culture presents this research on the intangible cultural heritage of this community, with special focus on the cuisine. Making a cut in the various ethnic and cultural manifestations present among members of the Nikkei community, it was defined as a subject of research the Misso, a fermented soybean paste with salt, essential in Japanese cuisine. Knowing the cultural exchange between Japanese and Brazilian cuisine, it appears that at the same time that it has a harmonious coexistence with the local cuisine, it never loses its ethnic identity in a way that the Misso can be considered part of immaterial cultural heritage of the Nikkei community, since this is one of the dishes that represent their own ethnic identity of immigrants and their descendants. Keywords : Intangible heritage; identity-ethnic cuisine; Japanese immigration.

Referência(s)