Artigo Acesso aberto Produção Nacional Revisado por pares

Crude glycerol in diets for Nile tilapia sex reversal ( Oreochromis niloticus , Linnaeus 1758)

2015; Wiley; Volume: 47; Issue: 8 Linguagem: Catalão

10.1111/are.12714

ISSN

1365-2109

Autores

Fábio Meurer, Aldo Tovo-Neto, Lílian Carolina Rosa da Silva, Luana Cagol, Marise Taise Theisen, Lílian Dena dos Santos,

Tópico(s)

Fish Biology and Ecology Studies

Resumo

Aquaculture ResearchVolume 47, Issue 8 p. 2682-2685 Short Communication Crude glycerol in diets for Nile tilapia sex reversal (Oreochromis niloticus, Linnaeus 1758) Fábio Meurer, Fábio Meurer Programa de Pós-Graduação em Zoologia, Universidade Federal do Paraná, Palotina, Brazil Programa de Pós-Graduação em Aquicultura e Desenvolvimento Sustentável, Universidade Federal do Paraná, Palotina, BrazilSearch for more papers by this authorAldo Tovo Neto, Corresponding Author Aldo Tovo Neto Bolsista DTI-C do CNPq, Laboratório de Nutrição de Organismos Aquáticos, Universidade Federal do Paraná, Palotina, BrazilCorrespondence: A Tovo Neto, Universidade Federal do Paraná, Setor Palotina, Rua Pioneiro 2153, Jardim Dallas, Palotina, Paraná 85950-000, Brazil. Email: [email protected]Search for more papers by this authorLilian Carolina Rosa da Silva, Lilian Carolina Rosa da Silva Programa de Pós-Graduação em Aquicultura e Desenvolvimento Sustentável, Universidade Federal do Paraná, Palotina, BrazilSearch for more papers by this authorLuana Cagol, Luana Cagol Programa de Pós-Graduação em Aquicultura e Desenvolvimento Sustentável, Universidade Federal do Paraná, Palotina, BrazilSearch for more papers by this authorMarise Taise Theisen, Marise Taise Theisen Programa de Pós-Graduação em Aquicultura e Desenvolvimento Sustentável, Universidade Federal do Paraná, Palotina, BrazilSearch for more papers by this authorLilian Dena dos Santos, Lilian Dena dos Santos Programa de Pós-Graduação em Aquicultura e Desenvolvimento Sustentável, Universidade Federal do Paraná, Palotina, BrazilSearch for more papers by this author Fábio Meurer, Fábio Meurer Programa de Pós-Graduação em Zoologia, Universidade Federal do Paraná, Palotina, Brazil Programa de Pós-Graduação em Aquicultura e Desenvolvimento Sustentável, Universidade Federal do Paraná, Palotina, BrazilSearch for more papers by this authorAldo Tovo Neto, Corresponding Author Aldo Tovo Neto Bolsista DTI-C do CNPq, Laboratório de Nutrição de Organismos Aquáticos, Universidade Federal do Paraná, Palotina, BrazilCorrespondence: A Tovo Neto, Universidade Federal do Paraná, Setor Palotina, Rua Pioneiro 2153, Jardim Dallas, Palotina, Paraná 85950-000, Brazil. Email: [email protected]Search for more papers by this authorLilian Carolina Rosa da Silva, Lilian Carolina Rosa da Silva Programa de Pós-Graduação em Aquicultura e Desenvolvimento Sustentável, Universidade Federal do Paraná, Palotina, BrazilSearch for more papers by this authorLuana Cagol, Luana Cagol Programa de Pós-Graduação em Aquicultura e Desenvolvimento Sustentável, Universidade Federal do Paraná, Palotina, BrazilSearch for more papers by this authorMarise Taise Theisen, Marise Taise Theisen Programa de Pós-Graduação em Aquicultura e Desenvolvimento Sustentável, Universidade Federal do Paraná, Palotina, BrazilSearch for more papers by this authorLilian Dena dos Santos, Lilian Dena dos Santos Programa de Pós-Graduação em Aquicultura e Desenvolvimento Sustentável, Universidade Federal do Paraná, Palotina, BrazilSearch for more papers by this author First published: 06 February 2015 https://doi.org/10.1111/are.12714Citations: 7Read the full textAboutPDF ToolsRequest permissionExport citationAdd to favoritesTrack citation ShareShare Give accessShare full text accessShare full-text accessPlease review our Terms and Conditions of Use and check box below to share full-text version of article.I have read and accept the Wiley Online Library Terms and Conditions of UseShareable LinkUse the link below to share a full-text version of this article with your friends and colleagues. Learn more.Copy URL Share a linkShare onEmailFacebookTwitterLinkedInRedditWechat References Anderson J., Jackson A.J., Matty A.J. & Capper B.S. (1984) Effects of dietary carbohydrate and fibre on the tilapia Oreochromis niloticus (Linn.). Aquaculture 37, 303–314. Arruda P.V., Rodrigues R.C.L.B. & Felipe M.G.A. (2007) Glicerol: um subproduto com grande capacidade industrial e metabólica. Revista Analytica 1, 56–62. Boscolo W.R., Signor A., Signor A.A., Feiden A. & Reidel A. (2008) Inclusão de amido em dietas para larvas de tilápia-do-Nilo. Brazilian Journal of Animal Science 37, 177–180. Da Costa D.V. (2012) Influência do glicerol no metabolismo energético de tilápias nilóticas. MSc thesis, Universidade Federal de Lavras, Lavras, Minas Gerais, Brazil. Degani G. & Revach A. (1991) Digestive capabilities of three commensal fish species: carp, Cyprinus carpio L., tilapia, Oreochromis aureus x O. niloticus, and African catfish, Clarias gariepinus (Burchel 1822). Aquaculture Research 22, 397–403. Donkin S.S., Koser S.L., White H.M., Doane P.H. & Cecava M.J. (2009) Feeding value of glycerol as a replacement for corn grain in rations fed to lactating dairy cows. Journal of Dairy Science 92, 5111–5119. Hayashi C., Boscolo W.R., Soares C.M. & Meurer F. (2002) Exigência de proteína digestível para larvas de tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus) durante a reversão sexual. Brazilian Journal of Animal Science 31, 823–828. Josupeit H. & Globefish Research Programme (2005). The European shrimp market: Rome, Italy. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Fishery Industries Division, Rome, Italy, 28p. Lehninger A.L., Nelson D.L. & Cox M.M. (1995) Princípios de bioquímica ( 2nd edn). Sarvier, São Paulo, Brazil. Li M.H., Minchew C.D., Oberle D.F. & Robinson E.H. (2010) Evaluation of Glycerol from Biodiesel Production as a Feed Ingredient for Channel Catfish, Ictalurus punctatus. Journal of World Aquaculture Society 41, 130–136. Lin E.C.C. (1977) Glycerol utilization and its regulation in mammals. Annual Review of Biochemistry 46, 765–795. Menton D.J., Slinger S.J. & Hilton J.W. (1986) Utilization of Free Glycerol as a Source of Dietary Energy in Rainbow Trout (Salmo gairdneri). Aquaculture 56, 215–227. Meurer F., Hayashi C., Fornari D.C., Bombardelli R.A. & Barbero L. (2004) Milheto em rações para a tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus) durante a reversão sexual. Acta Scientiarum Animal Science 26, 323–327. Meurer F., Franzen A., Piovesan P., Rossato K.A. & dos Santos L.D. (2012) Apparent energy digestibility of glycerol from biodiesel production for Nile tilapia (Oreochromis niloticus, Linnaeus 1758). Aquaculture Research 43, 1734–1737. Neu D.H., Furuya W.M., Yamashiro D., Bittencourt F., Moro E.B., Fernandes D.R.A., Boscolo W.R. & Feiden A. (2012) Glycerol in the diet of Nile Tilapia (Oreochromis niloticus) fingerlings. Revista Agrarian 5, 288–294. Neu D.H., Furuya W.M., Boscolo W.R., Bueno G.W., Potrich F.R. & Feiden A. (2012) Energia digestível de diferentes fontes de glicerol para a tilápia-do-nilo (Oreochromis niloticus). Revista Brasileira de Ciências Agrárias 7, 174–179. Neu D.H., Furuya W.M., Boscolo W.R., Potrich F.R., Lui T.A. & Feiden A. (2013) Glycerol inclusion in the diet of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) juveniles. Aquaculture Nutrition 19, 211–217. Shiau S.Y. (1997) Utilization of carbohydrates in warmwater fish - with particular reference to tilapia, Oreochromis niloticus x O. aureus. Aquaculture 151, 79–96. Viola S. & Arieli Y. (1983) Evaluation of different grains as ingredients in complete feeds for carp and tilapia in intensive culture. Israeli Journal of Aquaculture/Bamidgeh 35, 38–43. Citing Literature Volume47, Issue8August 2016Pages 2682-2685 ReferencesRelatedInformation

Referência(s)
Altmetric
PlumX