
He Who Eats Alone Will Die Alone? An Exploratory Study of the Meanings of the Food of Celebration
2006; Taylor & Francis; Volume: 6; Issue: 4 Linguagem: Português
10.1300/j140v06n04_04
ISSN1528-6932
Autores Tópico(s)Food, Nutrition, and Cultural Practices
ResumoABSTRACT Every meal and every drink present in the human diet carries with it symbolic meanings. In this exploratory study, 29 women were interviewed about the practices and meanings of special family meals. What is changing? What remains? What is new is food's association with health, illnesses, and other risks. What is old is the history, the several social and cultural meanings of food consumer behavior. For the interviewees, meals still seem to be essential to unite the family and establish social bonds. In spite of technological developments and the convenience of foods, the study suggests that the family meal and the celebration of food will persist because they are events that bring people together. RESUMEN. En la actual dieta humana, cada comida y cada bebida llevan embutidos significados simbólicos. En este estudio exploratorio, se entrevistó a 29 mujeres sobre las prácticas y comida familiares especiales. ¿Qué está cambiando? ¿Qué es lo que resta? Lo que hay de nuevo es la asociación de los alimentos con la comida, la salud, enfermedad y otros riesgos. Lo antiguo, es su historia, los distintos significados socioculturales del comportamiento del consumidor respecto a la comida. Para el entrevistado, las comidas parecen ser una forma de vital importancia para unir a la familia y establecer bonos sociales. A pesar de los logros alcanzados con el desarrollo tecnológicoy la conveniencia de las comidas, el estudio sugiere que la comida familiar y la celebración de los alimentos continúa, porque hay muchos eventos que reúnen a las personas. RESUMO. Cada comida e cada bebida do cardápio humano contěm significados simbólicos. Neste estudo exploratório, 29 mulheres foram entrevistadas a respeito da prática e dos significados das comidas especiais da família. O que tem mudado? O que permanece? O que há de novo é a associação do alimento com a saúde, as doenças e outros riscos. A história dos diversos significados sócio-culturais do comportamento do consumidor de alimentos é antiga. De acordo com as entrevistadas, a refeição parece ser fundamental para unir a família e estabelecer relações sociais. Apesar do desenvolvimento tecnológico e da necessidade do alimento, o estudo sugere que a refeição familiar e a celebração do ali-mento persistirão, porque são ocasiões que reúnem as pessoas.
Referência(s)