Artigo Acesso aberto Produção Nacional

Association of diet with colorectal cancer: literature integrative review

2010; Volume: 4; Issue: 3 Linguagem: Espanhol

10.5205/reuol.996-7990-2-le.0403esp201040

ISSN

1981-8963

Autores

Marissa Silva de Oliveira, Flávia de Siqueira Vieira, Vanice Soares Lopes, Ludmilla Lopes de Figueiredo, Fernanda Alves Mota, Helena Megumi Sonobe,

Tópico(s)

Nutritional Studies and Diet

Resumo

Objective : to analyze the national and international scientific production about the association of diet and colorectal cancer (CRC) in the period from 2000 to 2008; to establish the risk factors and protection and the implications for nursing. Methodology : An integrative review of literature of 14 articles obtained with de descriptors: diet; colorectal cancer, in the databases Lilacs and Medline, by the inclusions criteria: focus in the relation between diet and CRC in humans beings; published in English, Spanish and Portuguese. A systematized guide was used in the data collection to analyze the sample. Results : the risk factors for CRC identified were the consumption of red meat, processed and exposed to high temperatures and soluble fiber. Recommended the consumption of insoluble fiber, however, dietaries, environmental, genetics, social, economic and cultural factors must be analyzed. Conclusion : the articles analyzed showed low level of evidence about the association of diet and CRC, what indicates the need for future researches with a better methodological design. The nursing interventions should encourage the adoption of healthier dietary habits and lifestyle, based on scientific evidences. Descriptors : diet; colorectal câncer; nursing. RESUMO Objetivo : analisar a produção científica nacional e internacional sobre a associação da dieta e câncer colorretal (CCR), no período de 2000 a 2008; estabelecer os fatores de risco e de proteção e as implicações para a enfermagem. Metodologia : revisão integrativa de literatura, de 14 artigos obtidos na íntegra com os descritores dieta; câncer colorretal , na base de dados LiIacs e Medline, mediante os critérios de inclusão: enfoque da relação entre dieta e o CCR em seres humanos; publicados em inglês, espanhol e português. Utilizou-se roteiro sistematizado de coleta de dados para análise da amostra. Resultados : Os fatores de risco para CCR identificados foram consumo de carne vermelha, processada e exposição a altas temperaturas e fibras solúveis. Recomenda-se o consumo de fibras insolúveis, porém outros fatores dietéticos, ambientais, genéticos, sócio-econômico-culturais e geográficos devem ser analisados. Conclusões : Os estudos analisados apresentaram níveis de evidência pouco fortes em relação à associação da dieta com CCR, o que indica a necessidade de estudos futuros com melhor delineamento metodológico. As intervenções de enfermagem devem favorecer a adoção de hábitos dietéticos e de vida mais saudáveis, fundamentados em evidências científicas. Descritores : dieta; câncer colorretal; enfermagem. RESUMEN Objetivo : analizar la producción nacional y internacional sobre la asociación de la dieta y cáncer colorrectal (CCR), en el período de 2000 hasta 2008; establecer los factores de riesgo y de proteción y las implicaciones para enfermería. Metodología : revisión integradora, de 14 artículos obtenidos, con los descriptores dieta; cáncer colorrectal, en la base de datos LiIacs e Medline, con los critérios de inclusión: enfoque de la relación entre dieta y CCR en seres humanos; publicados em inglês, español y português. Utilizóse guión sistematizado de recolecta de datos para análisis de la muestra. Resultados : Los factores de riesgo para CCR fueron consumo de carne roja, procesada y exposición a las temperaturas y fibras solubles. Recomiendáse el consumo de fibras insolubles, pero otros factores dietéticos, ambientales, genéticos, sócio-económico-culturales deben ser analizados. Conclusiones : los estudios analizados presentáran niveles de evidencia poco fuertes de la asociación de la dieta con CCR, lo que indica la necesidad de estudios futuros con mejor delineamiento metodológico. Las intervenciones de enfermería deben favorecer la adopción de costumbres dietéticos e de vida más saludables, fundamentados en evidencias científicas. Descriptores : dieta; cáncer colorrectal; enfermería.

Referência(s)