Cold-Induced Aggregation Microextraction Technique based on Ionic Liquid for Preconcentration and Determination of Nickel in Food Samples
2013; Brazilian Chemical Society; Linguagem: Inglês
10.5935/0103-5053.20130228
ISSN1678-4790
AutoresBahram Ebrahimi, Soleiman Bahar, Seyde Elham Moedi,
Tópico(s)Mercury impact and mitigation studies
ResumoEste trabalho descreve a determinação de níquel em amostras de alimentos e de água usando microextração com agregação induzida à frio e determinação por espectrofotometria UV-Vis.A extração de níquel (II) foi feita na presença de dimetilglioxima (DMG) como agente complexante e hexafluorofosfato de sódio (NaPF6) foi adicionado às amostras contendo pequenas quantidades de 1-hexil-3-metilimidazol hexafluorofosfato [Hmim][PF6] como solvente extrator.Os parâmetros que governam a eficiência da extração, como o líquido iônico, o pH, a temperatura e a força iônica, foram otimizados.O método foi aplicado para a determinação de baixas concentrações de níquel em diferentes tipos de vegetais.Nas condições otimizadas a curva analítica mostrou-se linear no intervalo de concentração de 8-200 ng mL -1 apresentando coeficiente de correlação (r 2 ) de 0,9996.O limite de detecção (LOD) calculado foi de 0,47 ng mL -1 com fator de enriquecimento de 186.O desvio padrão relativo (RSD) foi de 3,7% para 40 ng L -1 de níquel (n = 10).The determination of nickel in food samples and well water using cold induced aggregation microextraction combined UV-Vis spectrophotometry is described.The extraction of nickel was performed in the presence of dimethylglyoxime (DMG) as the complexing agent.In this method, sodium hexafluorophosphate (NaPF 6 ) was added to the sample solution containing small amounts of 1-hexyl-3-methylimidazolium hexafluorophosphate [Hmim][PF 6 ] as extraction solvent.Parameters governing the extraction efficiency such as amount of ionic liquid, pH, temperature and ionic strength were optimized.The applicability of the technique was evaluated by the determination of trace nickel in different types of vegetables.Under the optimum conditions, the calibration curve was linear in the concentration range 8-200 ng mL -1 with correlation coefficient (r 2 ) of 0.9996.The limit of detection (LOD) of 0.47 ng mL -1 and enhancement factor of 186 were obtained for nickel.The relative standard deviation (RSD) was 3.7% for 40 ng L -1 nickel (n = 10).
Referência(s)