Artigo Acesso aberto Revisado por pares

Cardiovascular risk profile of high school students: A cross-sectional study

2014; Elsevier BV; Volume: 33; Issue: 9 Linguagem: Inglês

10.1016/j.repc.2014.01.024

ISSN

2174-2030

Autores

Teresa Maria Rodrigues Rocha, Evangelista Rocha, Ana Catarina Alves, Ana Margarida Medeiros, Vânia Francisco, Sónia Silva, Isabel Gaspar, Quitéria Rato, Mafalda Bourbon,

Tópico(s)

Cardiovascular Health and Risk Factors

Resumo

Disease prevention should begin in childhood and lifestyles are important risk determinants of cardiovascular disease. Awareness and monitoring of risk is essential in preventive strategies. To characterize cardiovascular risk and the relationships between certain variables in adolescents. In a cross-sectional study, 854 adolescent schoolchildren were surveyed, mean age 16.3±0.9 years. Data collection included questionnaires, physical examination, charts for 10-year relative risk of mortality, and biochemical assays. In the statistical analysis continuous variables were studied by the Student's t test and categorical variables by the chi-square test and Fisher's exact test, and each risk factor was entered as a dependent variable in logistic regression analysis. Physical activity was insufficient in 81% of students. The daily consumption of soup, salad or vegetables, and fruit was, respectively, 37%, 39% and 21%. A minority (6%) took ≤3 and 77% took ≥5 meals a day. The prevalence of each risk factor was as follows: overweight 16%; smoking 13%; hypertension 11%; impaired glucose metabolism 9%; hypertriglyceridemia 9%; and hypercholesterolemia 5%. Out-of-school physical activity, hypertension and overweight were more prevalent in males (p<0.001). Females had higher levels of cholesterol (p<0.005) and triglycerides (p<0.001). A quarter of the adolescents had a relative risk score for 10-year cardiovascular mortality of ≥2. Overweight showed a positive association with blood pressure, changes in glucose metabolism and triglycerides, and a negative association with number of daily meals. The results demonstrate the need for action in providing and encouraging healthy choices for adolescents, with an emphasis on behavioral and lifestyle changes aimed at individuals, families and communities. A prevenção deve começar na infância e o estilo de vida é um determinante importante da doença cardiovascular. O conhecimento e monitorização do risco cardiovascular são essenciais numa estratégia preventiva. Caracterizar o risco cardiovascular e as relações entre algumas variáveis em adolescentes escolarizados. Foram observados 854 estudantes, 16,3±0,9 anos de idade, num estudo transversal. A colheita de dados incluiu questionários, exame físico, tabela do risco relativo da mortalidade cardiovascular a dez anos, doseamentos bioquímicos. A análise estatística incide sobre variáveis contínuas e categoriais e fatores de risco como variáveis dependentes (regressão logística). Atividade física insuficiente 81%. Consumo diário de sopa, salada/legumes e frutas caracterizou 37, 39 e 21% dos alunos. Uma minoria (6%) fazia diariamente ≤3 refeições e 77% ≥5 refeições. Prevalência dos fatores de risco: excesso de peso 16%; tabagismo 13%; hipertensão arterial 11%; anomalias do metabolismo da glicose 9%; hipertrigliceridemia 9%; hipercolesterolemia 5%. Atividade física extracurricular, hipertensão e excesso de peso mais prevalentes no sexo masculino (p<0,001), enquanto nas adolescentes foram a hipercolesterolemia (p<0,005) e hipertrigliceridemia (p<0,001). Um quarto dos adolescentes com risco relativo de mortalidade cardiovascular a dez anos ≥2. Excesso de peso revelou relação positiva com pressão arterial, alterações metabolismo da glucose e triglicerídeos e negativa com número de refeições diárias. Os resultados evidenciam a necessidade de ações de fomento e incentivo de escolhas saudáveis pelos adolescentes, com ênfase nas mudanças de comportamento ao nível dos indivíduos, famílias e comunidades.

Referência(s)