
A Simple, Fast and Efficient Method for Transesterification of Fatty Acids in Foods Assisted by Ultrasound Energy
2014; Brazilian Chemical Society; Linguagem: Inglês
10.5935/0103-5053.20140166
ISSN1678-4790
AutoresOscar Oliveira Santos, Paula Fernandes Montanher, Elton G. Bonafé, Ivanor Nunes do Prado, Swami A. Maruyama, Makoto Matsushita, Jesuí V. Visentainer,
Tópico(s)Meat and Animal Product Quality
ResumoÉ altamente desejável desenvolver testes analíticos com resultados de elevada qualidade e reduzir o tempo que é utilizado para esta finalidade.Neste contexto, um novo método de metilação de ácidos graxos assistido por ultra-som, rápido e eficiente para obtenção de ésteres com melhor qualidade para análise de alimentos, foi otimizado e validado através da aplicação da metodologia de superfície de resposta, sendo obtido um tempo de esterificação ideal de 11,72 min, 71% mais rápido do que o melhor método, que é comumente utilizado para esta finalidade.O novo processo de metanólise pode ser eficazmente aplicado a amostras com ácidos graxos livres e os teores de umidade superior a 10 e 5%, respectivamente, sem o risco de oxidação de compostos durante o processo.Actually, it is highly desirable to develop analytical assays with high quality results, while reducing the amount of time which is used for this finality.In this context, a new, fast and efficient ultrasound-assisted fatty acid methylation method, specially focused to obtain esters with better quality for food analysis, was optimized and validated through the application of response surface methodology, and an optimum esterification time of 11.72 min was achieved, 71% faster than the best method which is commonly used for this purpose.The new methanolysis procedure can be effectively applied to samples with free fatty acid and moisture contents up to 10 and 5% m/v, respectively, without risks of compound oxidation during the process.
Referência(s)