Artigo Revisado por pares

Crambe byproducts (Crambe abyssinica hoechst) for ruminants feeding

2016; University of Córdoba; Volume: 65; Issue: 249 Linguagem: Português

ISSN

1885-4494

Autores

Rafael Henrique de Tonissi e Buschinelli de Góes, Mayara Mitiko Yoshihara Carneiro, K.C.S. Brabes, Rogério de Paula Lana,

Tópico(s)

Biodiesel Production and Applications

Resumo

EnglishThe use of agro-industrial residues in animal feeding normally causes a reduction in the production cost, contributing to the preservation of natural resources and sustainable animal production. In the animal production system, feeding is the biggest cost item, thus possible feeding alternatives to ensure animal performance consistent rates with good profitability should be assessed. The crambe, in Brassicas family, is a subtropical plant, well adapted to hot and cold climates, showing a high concentration of oil and protein as a main feature. Its byproducts have high protein (20-30 %) and energy (around 29 %) content, and it is considered a good alternative in ruminant feeding. In this context we will discuss the main limitations and potential use of crambe byproducts, as an alternative to the replacement of traditional protein sources in ruminant feeding. portuguesA utilizacao de residuos agroindustriais na alimentacao animal normalmente propicia reducao no custo de producao, colaborando com a preservacao dos recursos naturais e com a producao animal sustentavel. No sistema de producao animal, a alimentacao representa o item de maior custo. Deste modo, possiveis alternativas de alimentos que assegurem taxas compativeis de desempenho animal com boa lucratividade devem ser avaliadas. O crambe, da familia Brassicaceas, e uma planta de clima subtropical, bem adaptada aos climas quentes e frios, apresentando como principal caracteristica elevada concentracao de oleo e proteina. Seus coprodutos apresentam elevado teor proteico (20 a 30 %) e energetico (em torno de 29 %), sendo considerada uma boa alternativa na alimentacao de ruminantes. Neste contexto iremos abordar as principais limitacoes e os potenciais de uso de coprodutos de crambe, como alternativa a substituicao das fontes proteicas tradicionais, na alimentacao de ruminantes.

Referência(s)