Televisão, cozinha e estesia: reflexões para a definição de uma estética do prazer
2016; Universidad de Los Hemisferios; Volume: 20; Issue: 94 Linguagem: Português
ISSN
1605-4806
AutoresCaroline Cavalcanti de Oliveira,
Tópico(s)Food, Nutrition, and Cultural Practices
ResumoEnglishAssociated to an observable wave of consumption of the kitchen subject, aestheticized approaches of culinary and gastronomy have been emphasized especially on television. The context can be noticed both on TV cooking shows and televisual advertising of food and kitchen appliances industry, which enhance the artification and the pleasure with food or the act of cooking. Taking into account both the acquired forms of contemporary culinary recipes’ representation and the suggestion of pleasure effects set by the televisual ambiance, this paper proposes the qualification of an aesthetics of pleasure – related to the representation of the act of cooking in the media, and evidenced by its visual schemes on television. The aesthetics are interpreted as typical shapes of the narrative organization, given by arrangements of form and content: features of the audiovisual composition are covered by its appeal to sensitivity and sensuality, both associated with the act of cooking on television. portuguesAssociadas a uma observavel onda de consumo relativa ao tema da cozinha, abordagens estetizadas da culinaria e da gastronomia vem se destacando, sobretudo, na televisao. O contexto pode ser percebido em programas de receitas e na publicidade televisual das industrias alimenticia, de utensilios e eletrodomesticos de cozinha, que evidenciam uma valorizacao da artificacao e do prazer com a comida ou com o ato de cozinhar. Considerando-se as formas adquiridas pela representacao da receita culinaria na contemporaneidade e a sugestao de efeitos de prazer com a ambiencia televisual, o presente artigo propoe a qualificacao de uma estetica do prazer alusiva a representacao do ato de cozinhar na midia, e manifestada por seus regimes de visualidade na televisao. As esteticas sao interpretadas como especificidades da organizacao narrativa, dadas por arranjos de forma e conteudo: sao contemplados aspectos da composicao audiovisual que conjugam, na televisao, o apelo ao sensivel a sensualidade, associados ao ato culinario.
Referência(s)