Nutrição do tambaqui (colossoma macropomum, cuvier, 1818) na região norte do Brasil

2018; Servicios Academicos Intercontinentales; Volume: 11; Issue: 32 Linguagem: Português

ISSN

1988-5245

Autores

M. E. de Q. Vieira, João Lucas,

Tópico(s)

Fish biology, ecology, and behavior

Resumo

EnglishDue to the great potential of the Northern Brazilian Region for the development of the aquaculture activity, countless researches related to the improvement of the zootechnical aspects of the species cultivated in the region have been carried out, especially on tambaqui (Colossoma macropomum), the most cultivated and most important species for the region. It is imperative that the producer's knowledge, nutritional requirements and other factors that may influence fish nutrition, allowing satisfactory productive performance of the species, is known. The objective of the study was to review results of research related to tambaqui nutrition. It was observed that the publications in the scientific literature are directed to a large extent for the determination of the nutritional requirements of protein and energy and their relations, while specific work on determining the requirement in amino acids, fatty acids, minerals and vitamins for tambaqui region are scarce. There are also few studies on the feeding of tambaqui with alternative sources, considering the food habit of the species. It is necessary to standardize the experiments carried out aiming to deepen the knowledge about the use of carbohydrates and lipids as sources of energy and appropriate levels of protein, since the results are divergent. portuguesDevido ao grande potencial da Regiao Norte Brasileira para o desenvolvimento da atividade aquicola, inumeras pesquisas relacionadas a melhoria dos aspectos zootecnicos das especies cultivadas na regiao vem sendo realizadas, em especial sobre o tambaqui (Colossoma macropomum), especie mais cultivada e de maior importância economica para a regiao. E indispensavel que seja de conhecimento do produtor, as exigencias nutricionais e outros fatores que podem vir a influenciar na nutricao do peixe, permitindo desempenho produtivo satisfatorio da especie. O objetivo do trabalho foi revisar resultados de pesquisas recentes relacionadas a nutricao do tambaqui. Observou-se que as publicacoes na literatura cientifica sao direcionadas em grande parte para a determinacao das exigencias nutricionais de proteina e energia e suas relacoes, enquanto que trabalhos especificos sobre a determinacao da exigencia em aminoacidos, acidos graxos, minerais e vitaminas para o tambaqui na regiao Norte sao escassos. Tambem existem poucos trabalhos relativos a alimentacao do tambaqui com fontes alternativas, considerando o habito alimentar da especie. E necessario a padronizacao dos experimentos realizados visando o aprofundamento do conhecimento sobre a utilizacao de carboidratos e lipideos como fontes de energia e niveis apropriados de proteina, uma vez que os resultados sao divergentes.

Referência(s)