Artigo Acesso aberto Produção Nacional Revisado por pares

Maternal and Sociodemographic Factors Influence the Consumption of Ultraprocessed and Minimally-Processed Foods in Pregnant Women

2020; Thieme Medical Publishers (Germany); Volume: 42; Issue: 07 Linguagem: Inglês

10.1055/s-0040-1712996

ISSN

1806-9339

Autores

Monique Tavares Pereira, Mônica Cattafesta, Edson Theodoro dos Santos Neto, Luciane Bresciani Salaroli,

Tópico(s)

Breastfeeding Practices and Influences

Resumo

To analyze the consumption of minimally-processed and ultraprocessed foods in relation with sociodemographic variables, maternal habits, educational activity received during prenatal care and clinical history. A cross-sectional, analytical and descriptive study with 1,035 pregnant women who lives in the municipalities of the metropolitan region of Grande Vitória, Espírito Santo, Brazil (RMGV-ES), and who were hospitalized in establishments of the Unified Health System (SUS) due to childbirth (April-September 2010). The food frequency questionnaire, pregnant woman's card and information from the medical records of the health facility unit were analyzed. The Chi-square test and the binary logistic regression model were used to investigate the association between the independent variables and the consumption of ultraprocessed foods. It was identified that pregnant women ≤19 years of age were 2.9 times more likely to consume ultraprocessed foods (confidence interval [CI] 95% 1.683-5.168, p < 0.001), while those ≥35 years old were less likely to consume them (odds ratio [OR] 0.265, 95% CI 0.105-0.666, p = 0.005). Maternal smoking increased the odds of consumption of ultraprocessed foods by 2.2 times (95% CI 1.202-4.199, p = 0.011) and pregnant women who did not obtain information on healthy food during prenatal care presented 54.1% less chances of consuming minimally-processed foods (OR 0.459, 95% CI 0.307-0.687, p < 0.001). Smoking during the gestational period and being a teenager are factors that influence the consumption of ultraprocessed foods of pregnant women. Race/color, head of household, age group, receiving of information about feeding in the prenatal period and not having smoked in gestation determined the consumption of minimally-processed foods. Analisar o consumo de alimentos minimamente processados e ultraprocessados e a sua associação com variáveis sociodemográficas, hábitos maternos, atividade educacional recebida durante o pré-natal e histórico clínico. MéTODOS: Estudo transversal, analítico e descritivo com 1.035 gestantes que moram nos municípios da Região Metropolitana da Grande Vitória, Espírito Santo, Brasil (RMGV-ES), e que foram internadas em estabelecimentos do Sistema Único de Saúde (SUS) devido ao parto (abril–setembro de 2010). Foram analisados o questionário de frequência alimentar, o cartão da gestante e as informações dos prontuários da unidade de saúde. O teste do Qui-quadrado e o modelo de regressão logística binária foram utilizados para investigar a associação entre as variáveis independentes e o hábito alimentar. Identificou-se que as gestantes com idade ≤19 anos tinham 2,9 vezes mais chances de consumirem alimentos ultraprocessados (intervalo de confiança [IC] 95% 1,683–5,168; p < 0,001), enquanto aquelas com ≥ 35 anos tinham menos chances de consumí-los (razão de chances [RC] 0,265; IC 95% 0,105–0,666; p = 0,005). O tabagismo materno aumentou as chances de consumo de alimentos ultraprocessados em 2,2 vezes (IC95% 1,202–4,199; p = 0,011) e as gestantes que não receberam orientações sobre alimentação saudável durante o pré-natal apresentaram 54,1% menos chances de consumirem alimentos minimamente processados (RC 0,459; IC95% 0,307–0,687; p < 0,001). CONCLUSãO: Fumar durante o período gestacional e ser adolescente são fatores que influenciam o consumo de alimentos ultraprocessados em gestantes. Raça/cor, chefe da família, faixa etária, recebimento de informações sobre alimentação no pré-natal e não fumar na gestação determinaram o consumo de minimamente processados.

Referência(s)