Artigo Revisado por pares

Peroxidase activity as an indicator of water stress in sweet pepper plants

2006; Institute of Electrical and Electronics Engineers; Linguagem: Inglês

ISSN

0250-4162

Autores

Antônio Evaldo Klar, Sidnei Osmar Jadoski, Giusepina Pace Pereira Lima,

Tópico(s)

Growth and nutrition in plants

Resumo

PEROXIDASE ACTIVITY AS AN INDICATOR OF WATER STRESS IN SWEET PEPPER PLANTS Antonio Evaldo Klar1; Sidnei Osmar Jadoski2; Giusepina Pace Pereira Lima31Departamento de Engenharia Rural, Faculdade de Ciencias Agronomicas, Universidade Estadual Paulista, Botucatu, SP, klar@fca.unesp.br.2Universidade Estadual do Centro Oeste, Centro de Ciencias Agrarias e Ambientais, Guarapuava, Pr3Departamento de Bioquimica, Faculdade de Ciencias Agronomicas, Universidade Estadual Paulista, Botucatu, SP 1 ABSTRACT The purpose of the study was to evaluate the physiological and biochemical behavior of sweet pepper (Capsicum annuum L.) plants under different soil water availability conditions and the efficiency of the peroxidase (EC. 1.11.1.7) activity as an indicator of water stress in plants. The experiment was carried out at the Faculdade de Ciencias Agronomicas – UNESP, Botucatu, SP. Sweet pepper plants were grown for 230 days after transplanting of seedlings and arranged in a completely randomized experimental design with 4 treatments, two irrigation managements (50 and 1500 kPa) and two soil surface managements (presence or absence of black polyethylene covering), and six replications. Physiological activities, such as stomatal transpiration and resistance to water vapor diffusion, were evaluated as well as biochemical activities, such as peroxidase activity and total soluble protein in foliar tissues. It was observed that soil water availability may lead to physiological and biochemical alterations in plants. Successive water stress cycles may promote the development of characteristics responsible for improving plant tolerance to periods of low water availability. The peroxidase enzyme activity showed to be an efficient indicator of water stress in sweet pepper plants. KEYWORDS: enzymatic activity; soil moisture; vegetable physiology; soluble protein; Capsicum annuum L. KLAR, A. E.; JADOSKI, S. O.; LIMA, G. P. P. A PEROXIDASE COMO INDICADOR DE DEFICITS HIDRICOS EM PLANTAS DE PIMENTAO. 2 RESUMO O objetivo do presente estudo foi avaliar o comportamento fisiologico e bioquimico do pimentao (Capsicum annuum L) sob diferentes condicoes de disponibilidade de agua no solo, alem da eficiencia da peroxidase (EC 1.11.1.7) como indicador de deficits hidricos nas plantas. O experimento foi desenvolvido na Faculdade de Ciencias Agronomicas – UNESP, Botucatu, SP, durante 230 dias apos o transplante das plântulas em condicoes de ambiente protegido com quatro tratamentos: dois niveis de irrigacao (-50 e – 1500 kPa como potenciais minimos de agua do solo) e dois manejos de cobertura do solo (com e sem cobertura de lonas de polietileno preto) com seis repeticoes. As atividades fisiologicas, como a resistencia difusiva dos estomatos e a transpiracao foram avaliadas, assim como a peroxidase e a proteina soluvel, nos tecidos foliares. Os resultados mostraram que os deficits hidricos alteraram os fatores fisiologicos estudados e promoveram respostas positivas para a tolerância a deficits hidricos. A peroxidase mostrou ser um eficiente indicador de estresse hidrico em plantas de pimentao. UNITERMOS: irrigacao, cobertura morta, potencial de agua no solo, proteina soluvel.

Referência(s)