
Botulism in the Brazilian Amazon: a life-threatening disease in a neglected population
2022; Thieme Medical Publishers (Germany); Volume: 80; Issue: 12 Linguagem: Português
10.1055/s-0042-1758651
ISSN1678-4227
AutoresLouise Makarem Oliveira, Daniel Buzaglo Gonçalves, Lucas de Cristo Rojas Cabral, Marília Rosa Abtibol‐Bernardino, Pablo Vinícius Silveira Feitoza,
Tópico(s)Cerebral Palsy and Movement Disorders
ResumoBotulism is a rare and potentially fatal neuroparalytic syndrome caused by the gram-positive anaerobe spore-forming bacterium Clostridium botulinum. The microorganism produces a neurotoxin that inhibits the presynaptic release of acetylcholine at the neuromuscular junction, clinically leading to a myasthenic syndrome.To describe the recent outbreak of botulism cases and its demographic, clinical, and laboratory characteristics.We report 4 patients with botulism in the recent outbreak occurred between 2017 and 2019 in the state of Amazon.Out of four patients with botulism, three contracted it from eating contaminated food and one had wound botulism. We emphasize the excellent clinical outcome of the different disease presentations in our case series.The temporal proximity of these reports may suggest a new rise in the number of cases in the upcoming years. A possible hypothesis is that the rarity of the disease decreased the awareness regarding the primary prevention or even a diagnosis by an untrained physician. O botulismo é uma síndrome neuroparalítica rara e potencialmente fatal causada pela bactéria anaeróbia gram-positiva formadora de esporos Clostridium botulinum. O microrganismo produz uma neurotoxina que inibe a liberação pré-sináptica de acetilcolina na junção neuromuscular, levando clinicamente a uma síndrome miastênica. Descrever o recente surto de casos de botulismo e suas características demográficas, clínicas e laboratoriais. MéTODOS: Relatamos quatro pacientes com botulismo em surto recente ocorrido entre 2017 e 2019 no estado do Amazonas. Dos quatro pacientes com botulismo, três o contraíram devido ao consumo de alimento contaminado e um por ferimento. Enfatizamos o excelente resultado clínico das diferentes apresentações da doença em nossa série de casos. CONCLUSãO: A proximidade temporal dessas notificações pode sugerir um novo aumento no número de casos nos próximos anos. Uma possível hipótese é que a raridade da doença diminuiu a conscientização quanto à prevenção primária ou mesmo ao diagnóstico por médico destreinado.
Referência(s)